Nieuws

Ruime zege in eerste competitieduel

Geplaatst op 06-09-2008

De PLDB-clubcompetitie 2008-2009 is vandaag van start gegaan in de fraaie locatie, zaal Aajd Vroenhoven, gelegen in Wolder-Maastricht, vlak tegen de Belgische grens. Zes achttallen verzamelden zich in het lokaal, waar de organiserende vereniging Raes DC Maastricht pijnlijk moest vaststellen dat niet alle betrokken clubs het gevraagde wedstrijdmateriaal hadden meegenomen. Helaas bevond onze vereniging zich ook tot de clubs die de toezegging niet gestand hebben gedaan. Maar met enig improvisatietalent is alles goedgekomen. De mannen van Maastricht verdienen ook nu weer een pluim voor de manier waraop zij deze gezamenlijke competitieronde gestalte hebben gegeven.

De uitslagen van de gespeelde partijen treft u hier aan.

Een korte terugblik op de verrichtingen van de mannen van Damclub Roermond willen we niet onthouden.

Wat hadden we ons de eerste wedstrijd in de nieuwe competitie geheel anders voorgesteld. De blijdschap over de ruime overwinning werd grotendeels overschaduwd door de papieren voorsprong die we bij aanvang van de wedstrijd in de schoot geworpen kregen, waardoor ons de zege bijna niet kon ontgaan.

Onze tegenstander van vanmiddag, De Ridder, kon vandaag slechts zes man op de been brengen. Daar waar wij vrijdagavond nog in dubio verkeerden of wij wel aan de vereiste acht personen zouden komen, werden we zaterdag met de neus op de feiten gedrukt. We waren bij aanvang van de wedstrijden zelfs met negen man in Maastricht terwijl niet veel later ook nog een tiende potentiele speler de zaal binnensloop.

We hadden de pech dat De Ridder niet wilde meegaan met ons voorstel om de eerste zes borden te bezetten, en ons in staat te stellen om de mensen die liever niet wilden dammen, de kans te geven er een leuke dag Maastricht-centrum van te maken. Die opstelling leidde er uiteindelijk toe dat onze twee sterkste mensen, Wiel en Peter, aan de borden één en twee tegen een lege stoel moesten aankijken en bijgevolg na een uur speeltijd de twee punten cadeau kregen. Zij hadden allebei graag voor de winst gestreden.

DC Roermond liep al vrij snel uit naar een 10-0 voorsprong.

De vrij vlotte zege van Ger Pisters op Juul Meesters mag op zijn minst opmerkelijk genoemd worden. Het boegbeeld van De Ridder, bij wie de jaren intussen beginnen te tellen, speelt de laatste tijd minder nauwkeurig en dat was ook vandaag merkbaar.

Jac Hannen stuitte op Piet Jansen. Een ietwat ongelukkige openingsbehandeling van de Brunssummer bracht onze man positioneel in een kansrijke positie. Een misgreep waardoor Jac door een tussenlopen zomaar een schijf kon pakken, deed Jansen maar meteen opgeven. Er was net een uur speeltijd verstreken.

Wim Sanders kruiste de degens met Andres Cardozo. Voor Wim betekende dit duel de kans om weer eens voluit op winst te spelen en deze zichzelf opgelegde opgave klaarde hij wonderwel.

Jeroen Huskens deelde helaas niet in de overwinningenroes van zijn teamgenoten. Zoals wel vaker is gebeurd, vergaloppeerde Jeroen zich ook vanmiddag weer eens. Hij liep in een toch niet zo vreselijk moeilijke damzet en met Leo Nagels als tegenstander heb je dan al gauw het nakijken: kwestie van tijd.

Joost Heltzel trof het niet. Aan het derde bord mocht hij het opnemen tegen Toon Pierik, de oud-voorzitter van de LDB en voormalig Limburgs kampioen. Toon is het spelletje nog lang niet verleerd, hoewel zijn passie intussen meer bij het brigden ligt. Daags tevoren veroverde hij bij zijn bridgeclub het clubkampioenschap. Joost werd, naar de woroden van de winnaar, positioneel aan de kant gezet door de Brunssummer. Het verweer dat Joost van huis uit begenadigd schaker is en pas aan zijn tweede seizoen als dammer bezig is, ontlokte bij Toon de opmerking dat bij Joost de aanleg voor het dammen wel degelijk aanwezig is. Het komt wel goed met die knaap.

In de persoon van Joop Verstappen heeft Damclub Roermond er een sterke aanwinst bij gekregen. Piet Moerenhout mag dan in damjaren veruit de boventoon voeren, in het spel dat vanmiddag op het bord verscheen liet Joop zien, dat ervaring alleen niet toereikend is om een partij naar je hand te zetten. Op positie dreef hij Moerenhout in het nauw, en toen Joop een damzet nam was het een kwestie van nauwkeuig afwikkelen en de winst was binnen.

Zo boekten wij dus een royale, eigenlijk een te royale, 12-4 overwinning. Roderland pakte vanmiddag zelfs nog een bordpuntje meer dan wij. DIOS werd met 13-3 pijnlijk opzij gezet. Raes DC Maasstricht won met gemak van Eureka. Hier werd het 10-6 voor de uitspelende thuisploeg.

De gedetailleerde resultaten:
W.Okrogelnik 	- N.O.		2-0 (1)
P.Eikelenberg 	- N.O.		2-0 (2)
J.Heltzel	- T.Pierik	0-2 (7)
J.Huskens	- L.Nagels	0-2 (6)
G.Pisters	- J.Meesters	2-0 (3)
J.Verstappen 	- P.Moerenhout	2-0 (8)
W.Sanders	- A.Cardozo	2-0 (5)
J.Hannen	- P.Jansen	2-0 (4)

De uitslagen:
Eureka		- Raes DC Maastricht	6-10
De Ridder	- DC Roermond		4-12
Roderland	- DIOS			13-3

De stand:
Roderland	1	1	0	0	2	13
DC Roermond	1	1	0	0	2	12
Raes DC Maastr.	1	1	0	0	2	10
Schaesberg	0	0	0	0	0	0
Eureka		1	0	0	1	0	6
De Ridder	1	0	0	1	0	4
DIOS		1	0	0	1	0	3


(36.760)