Nieuws

De tweede wedstrijd; Raes DC Maastricht op visite

Geplaatst op 10-09-2008

[13-09-2008] Het is nog maar een half jaar geleden dat we op een mooie voorjaarsdag in april koers zetten richting Maastricht om daar de mannen van Dré Verheggen een loer te draaien. We kwamen die dag van een koude kermis thuis. Naarmate de dag vorderde keken wij aan verschillende borden tegen steeds minder kansrijke stellingen aan.

Bij het opmaken van de balans wees het scorebord een oordeel: 10-6 voor de thuisploeg. En toch hebben we die middag aan de Tongereseweg het gevoel goed te hebben gespeeld, het mocht alleen niet zo zijn dat wij puntjes bij elkaar sprokkelden. Voor ons betekende die wedstrijd de kennismaking met zaal Aajd Vroenhoven, een mooie accommodatie die zich heel goed leent voor sportevenementen die in alle rust moeten plaatsvinden. Dat hebben we afgelopen week ook weer ondervonden bij de eerste gezamenlijke krachtmeting waarmee de PLDB het damseizoen 2008-2009 opende (er volgt dit seizoen zelfs een tweede gezamenlijke ontmoeting: de kwartfinales van de strijd om de PLDB-cup zullen dit seizoen eveneens centraal worden afgewerkt).

Raes DC Maastricht knokte zich jl zaterdag tegen de mensen van Eureka naar een ruime 10-6 overwinning. Ook ons team pakte de volle buit, ofschoon we daarvoor niet tot het uiterste hoefden te gaan. De strijd tegen De Ridder is dan ook geen reële graadmeter om aan te geven waar wij als team ergens staan. Met twee lege borden en dus met twee papieren overwinningen heb je de wedstrijd bij wijze van spreken al in handen nog voordat er ook maar een schijf verplaatst is. Als dan ook nog eens vrij vroeg in de wedstrijd aan een paar borden sprake is van een duidelijk positioneel voordeel, dan kost het moeite om de boog optimaal gespannen te houden.
Geheel anders zal het verlopen tegen de mannen van Raes, dat staat als een paal boven water. Raes miste enkele weken geleden de Limburgse titel 2007-2008. Voor de alsmaar uitgestelde beslissingsduels tussen de drie team die afgelopen seizoen gelijk geëindigd zijn werd met veel vijven en zessen eindelijk toch een datum gevonden. Helaas haakte een van de teams ook nog eens af waardoor Schaesberg en Raes in een onderlinge strijd elkaar het kampioenschap hebben betwist. Het duel eindigde in een gelijkspel. Door winst aan het eerste bord ging het kampioenschap en de spreekwoordelijke eer naar Landgraaf en bleef Raes DC Maastricht letterlijk met ene fikse kater achter.

Daarom ook kwam de overwinning op Eureka goed van pas, een soort genoegdoening voor de gemiste titel.

In het verlengde van die zege past natuurlijk een tweede overwinning op rij, en dat zou, gesteld dat dat inderdaad lukt,gaan ten koste van juist, ten koste van ons team. Dat is natuurlijk iets wat we niet willen, om het eens in populaire bewoordingen weer te geven. Ook wij zijn gebrand op een tweede overwinning op rij. Wij moeten een heel eind in de historie teruggaan willen we nog eens ergens een dubbele overwinning tegenkomen. Hebben we tegen Raes kansen om die wens in vervulling te doen gaan? Och, het hangt veel af van de vraag in welke layout Maastricht achter de borden verschijnt. De broers ten Haaf zullen er vandaag wel weer bij zijn en ook Dré Verheggen zal een plaatsje binnen het achttal claimen. Eric Conrad en Michel Trouet, de Belgische B-kampioen, zijn ongetwijfeld vandaag van de partij. Maar het is de vraag wie Raes nog meer laat aanschuiven. Doen Gijs en Andy vandaag mee, dan wordt het voor ons toch wel een hele moeilijke bevalling.
We zullen ons maar laten verrassen. Zeker is dat wij uiterst gemotiveerd aan het eerste thuisduel beginnen, en we gaan zeker ons niet verschuilen in de rol van underdog. Wij zijn absoluut niet kansloos en dat zullen we uitstralen ook.

Voor enkele van onze mannen zal het een vreemde gewaarwording zijn wanneer ze vandaag tegen Raes spelen, terwijl ze volgende week in een andere setting als Raes-mensen voor de landelijke competitie uitkomen. Ik denk niet dat deze tweeslachtigheid enige invloed zal hebben op de strijd van vanmiddag.

Vandaag zijn Wim c.s. Roermondspelers, volgende week zetten ze zich voor de volle honderd procent in voor Raes DC Maastricht. De wereld is klein.